STUDIU. Zero cazuri de cancer de col uterin la femeile vaccinate împotriva HPV în 2008, în Scoția

  • Prevenție



Vaccinarea împotriva HPV reduce drastic numărul de cazuri de cancer de col uterin invaziv, conform unei noi analize derulate de Public Health Scotland, care a fost publicată în Journal of the National Cancer Institute. Principalele concluzii:

  • Indiferent de numărul de doze administrate, nu a fost înregistrat niciun caz de cancer de col uterin invaziv la persoanele vaccinate la vârsta de 12-13 ani
  • Vaccinarea la vârsta de 14-22 ani cu 3 doze de vaccin bivalent a redus semnificativ incidenţa cancerului cervical invaziv, în raport cu femeile nevaccinate (3.2/100 000 versus 8.4 la 100 000)
  • Incidenţa neajustată a cancerului de col uterin invaziv a fost semnificativ mai ridicată la femeile care provin din medii defavorizate
  • Cel mai mult au beneficiat de pe urma vaccinării împotriva HPV femeile din zonele defavorizate

Analiza a inclus datele femeilor din Scoţia născute între 1988 şi 1996, extrase din sistemul pentru programul de screening pentru cancer cervical, registrele de cancer, de imunizare şi despre mediul de provenienţă. Incidenţa cancerului cervical invaziv per 100 000 persoane-ani şi eficacitatea vaccinării au fost corelate cu statusul vaccinării, vârsta vaccinării şi mediul de provenienţă.

abonare
STUDIU. Niciuna dintre femeile din Scoţia vaccinate împotriva HPV la 12-13 ani nu a dezvoltat cancer de col uterin invaziv
Sursa foto: Unsplash

La nivel mondial, infecţia cu HPV (human papilloma virus) este printre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală, aproape toate persoanele intrând în contact cu acest patogen la scurt timp după debutul vieţii sexuale. HPV infectează celule de tip epitelial, precum cele de la nivelul colului uterin. Toate cazurile de cancer cervical sunt asociate infecţiilor HPV. Nu orice tulpină virală determină neoplazii, ci cele considerate de risc ridicat. Principalele tulpini responsabile de cancerele asociate infecţiei HPV sunt 16 şi 18.

În anul 2020, în regiunea europeană OMS, cele mai ridicate rate de incidenţă şi mortalitate a cancerului de col uterin au fost înregistrate în estul Europei. România a prezentat printre cele mai ridicate valori ale acestor indicatori. Deşi există în prezent trei vaccinuri autorizate împotriva HPV, eficacitatea programelor de prevenţie este limitată în România şi alte ţări din estul Europei.

Citeşte şi: